Bagoly Sándor Zsigmond - Fitway
Kattintás a diavetítéshez!

Készíts személyre szabott edzéstervet a Digitális Edzővel!

Ez a másik cím,melyet nem hasznalunk

Személyre szabott edzéstervek készítése.

Már több mint 23.000 sportoló használja!
Több száz fotó az edzőtermi testépítő, alakformáló gyakorlatokról
Étkezési és táplálékkiegészítő terv izomtömeg-növeléshez vagy fogyáshoz
A legeredményesebb magyar testépítő, Kiss Jenő szakértelme alapján

Tovább...
Kattintás a diavetítéshez!

Új Edző Válaszol oldal inult!

Ez a másik cím,melyet nem hasznalunk

Posztold kérdéseidet a Facebookon

Edzés, izomtömeg megszerzése vagy szálkásítás, fogyókúra vagy diéta, egészséges életmód és sport? Most újra feltehetitek kérdéseiteket a FitWay szakértőjének! Tudj meg többet az Edző Válaszol oldalról vagy Posztold kérdéseidet!

Tovább...
Kattintás a diavetítéshez!

Vastagabb izmok, nagyobb erő, ha a kreatin edzés után jön?

Ez a másik cím,melyet nem hasznalunk

ha a kreatin edzés után jön?

A kreatin kiegészítőd időzítése talán éppen olyan fontos lehet, mint a fehérje turmixodé. Elképzelhető, hogy erő és izomnövekedés terén is jobb eredményt érhetsz el, ha a kreatinodat hasonlóan időzíted, mint a fehérjédet..

Tovább...
Kattintás a diavetítéshez!

Miért nem fogyok? Hatásos fogyókúra? FOGYÁS TIPPEK: be kell csapnod a tested!

Ez a másik cím,melyet nem hasznalunk

be kell csapnod a tested!

Miért nem fogyok? - ezt kérdezed magadtól, és már azt hiszed, nem létezik hatásos fogyókúra! Valódi fogyás tipp létezik: be kell csapnod a tested a sikerért!

Tovább...
Frontpage Slideshow (version 1.7.2) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Keress:
Edzőterem
  Kiss Jenő visszatér | Mell edzése

 

Szemináriumokat tart, 130 kilós testsúly mellett kockás a hasizma - Kiss Jenő intenzíven, de szerényen nyomul vissza az aktív testépítő életbe. Izgalmas összeállítású, négy önálló gyakorlatból és egy triszettből álló mell edzését mutathatjuk be ezúttal. Hoppá, lemaradt a gyakorlat fele! Gondolatok az excentrikus izommunka védelmében

 
Sokszor észre sem vesszük, hogy csak a gyakorlat felére figyelünk és végezzük szabályosan. Az izommunka leggyakrabban lecsalt része, az excentrikus feszülés rendkívül különleges tulajdonságokkal bír. Egészen más terhelést bír, egészen más sérülést okozhat...

Összes testépítés cikk listázása


Recept
 Tuti recept: avokádós csirkemell

 
 
Ha már unod a csirkét csirkével, itt az ideje egy kis újításnak. Elkészítése roppant egyszerű, mégis feldobja az étkezést, akár ebédről, akár vacsoráról van szó.

Összes recept listázása

Sztárfitnesz
 Bailar aerobik – két kreatív magyar fiataltól


 
A Bailar aerobikot Horváth Gréta és Mészáros Máté alkotta meg. Aki elmegy egy órára, kipróbálhatja egy latin-amerikai tánc aerobikos feldolgozását. A gyakorlás után pedig a táncosok sikerélményét élheti át, amikor is „előadja” a megtanult koreográfiát.

Ajánló: 

Összes SztárFitnesz cikk listázása

Programajánló
Jelenleg nincs kiemelt Programajánlatunk
  
Összes program listázása
Fogyókúra
 Ebből se lesz pálmaolaj reklám! Nagyobb és veszélyesebb zsírraktár, mint napraforgóolajnál...

 

Mindketten voltak már egekben és mélységekben is: pálmaolaj és napraforgó olaj egyaránt. Oké! Akkor etessük az embereket pálmaolajjal és napraforgó olajjal készített muffinokkal, aztán nézzük meg, mi lesz belőlük...

Összes fogyókúra cikk listázása
Mozgás
Untitled Document
Kerekeket a lábra!

Görkorcsolyázás és egészség 

 Fittségünk, egészségünk szempontjából a görkorcsolyázás jó lehetőség arra, hogy élményekben gazdag kikapcsolódást nyújtson, fokozva a stresszel szembeni ellenálló-képességünket. Nagy előnye, hogy szabad levegőn végezhető, és miközben mozgunk, eljuthatunk vele valahová. Egyre többen vannak, akik sikeresen tudják beilleszteni ezt a mozgásformát a mindennapjaikba, például görivel járnak a munkahelyükre, bemelegítő és levezető edzésnek használják a fitneszóra előtt, illetve után, esti közös mozgás a családdal, éjszakai kikapcsolódás a barátokkal.
A kellően intenzív testmozgás serkenti a vérkeringést, a légzőrendszert és az immunrendszert, így fokozva egészségünket, ellenálló-képességünket.
Ha a kezdeti tapasztalatok és a jótékony utóhatások rendszeres görizésre ösztökélnek, fokozatosan haladunk mind a terhelés, mind a technikai elemek elsajátítása tekintetében, akkor edzettebbé és egészségesebbek válhatunk. Aki egyszer átadja magát a gördülés örömének, az hamar beleszeret. Mozgása a gyakorlás révén látványos fejlődésen megy keresztül, és a kezdeti nehézségek is hamar megtérülnek, a befektetett munka meghozza gyümölcsét: a megnövekedett önbizalmat és a könnyed mozgás örömét.

A rendszeres görkorcsolyázás hatása a kondícionális képességekre 

 Kezdetben sokkal fárasztóbbnak éljük meg a görkorcsolyázást, hisz mozgásunk még nem kellően koordinált, még több izmot használunk, mint amire szükség lenne, idővel azonban koordináltabb lesz a mozgás, és célszerűbb lesz az izmok használata is.
A görkorcsolyázás a jégkorcsolyázáshoz hasonlóan elsősorban a láb izmait (vádli, comb), valamint a farizmot dolgoztatja meg. Emellett a bonyolultabb mozdulatokhoz szükséges kar- és törzsmunka megdolgoztatja a váll és a has, valamint a hát izmait is. A terhelés jellege helyes technika esetén dinamikus, mert az antagonista izmoknak mindig van lehetőségük az átmeneti ellazulásra.
Heti 3X1 óra folyamatos, megfelelő intenzitású korcsolyázás jótékonyan hat az állóképességre. A váltakozó intenzitású terhelés (például fogócska, görhokizás, oktatási óra ügyességi feladatai) eredményeképp felnőtt korban is fejleszthetők, szinten tarthatók a kondicionális képességek.


 
A görkorcsolyázás története akár ezer évre is visszanyúlhat, amikor is a jégkorcsolyázás szerelmeseinek a nem téli időszakban olyannyira hiányzott kedvenc kedvtelésük, hogy a maguk eszkábálta lábra csatolható fapapucsot fából faragott kerékkel látták el, és így vágtak neki − ki tudja milyen útviszonyokon − az első kalandorok ennek az igen szép, kihívásokkal teli sportmozgásnak.
Az 1700-as évekből maradtak fenn a legkorábbi tárgyi bizonyítékok és az első hitelt érdemlő leírások arról, hogy valaki görkorcsolyát készített és használt. Ennyit a hőskorról.
A 19. század végén komoly fellendülés történt: elkezdték ipari méretekben gyártani a görkorcsolyákat. Elsősorban Nyugat-Európában és Amerikában virágzott a görkorcsolyázás mint hobbi.
Az igazi nagy áttörés az 1960-as években, Amerikában kezdődött. A nagyvárosok betonrengetegében gyors haladást, felszabadultságot, könnyed életérzést, kikapcsolódást nyújtott a városlakóknak. Az egysoros görkorcsolya megjelenése, majd olyan technikai újítások, mint az öntött műanyagcipő,  valamint a korábbi fa és fém kerekeket felváltó műanyag maggal rendelkező poliuretán keverékű futófelülettel ellátott kerekek kitermelték a tömeges igényt, ezzel útjára indítva az igazi tömeggyártást. Így az 1980-as évektől kezdve széles körűen elterjedhetett a görkorcsolyázás, utat nyitva mind a versenyzés, mind pedig a korizást hobbiszerűen űzők számára (1993-ban Az Egyesült Államokban 20 millió pár, míg Európában 5 millió pár görkorcsolyát értékesítettek).Akik komolyan gondolják… 

 Számos továbbfejlődési lehetőség kínálkozik a görkorcsolyasport világában is.
Azoknak, akik görkorcsolyázási tudásukat olyannyira tovább kívánják fejleszteni, hogy szívesen belekóstolnának a versenysportba, vagy kipróbálnák magukat egy haladóbb szinten is, azoknak azt ajánlom, hogy keressék a lehetőségeket: induljanak el utcai görkori versenyeken, diákolimpiákon, járjanak kiépített görkorcsolya parkokba, keressenek görhoki csapatot maguknak.

Mire ügyeljünk görkorcsolya vásárlása esetén?

 • Először is ne vegyünk olyat, ami nem gumikerekű!
 • Ügyeljünk rá, hogy a méret megfelelő legyen (max. 1-1,5 számmal nagyobb  a lábunknál).
 • A célnak megfelelő görit vegyünk. Ha kezdők vagyunk, illetve nincs különösebb célunk vele, akkor fitnesz görkorit válasszunk (ez az, amiből a boltban is a legtöbbet kínálják), ha trükközni szeretnénk, akkor agresszív vagy street görit illik venni, ha görhokizni óhajtunk, akkor görhokira alkalmas görit, ha pedig gyorsasági versenyeken fogunk indulni, akkor gyorsasági versenygörkorit. Természetesen, minél speciálisabb görit veszünk, annál többet is kell érte áldoznunk anyagilag.
Nyilván akkor érdemes egy jó minőségű korcsolyába befektetni, ha már valószínűleg nem nő a lábunk.Balesetmegelőzés

 A balesetek nagyrészt megelőzhetők, ha pár alapelvre odafigyelünk.

 • Mindig használjunk védőfelszerelést! A legfontosabb a csukló- és a térdvédő, de kezdők esetén a könyökvédő és a bukósisak is ajánlott.
 • Fontos a kellő óvatossággal megválasztott haladási sebesség. A görivel való gyors megállással még a haladóknak is meggyűlik a bajuk, ugyanis inkább lassításról beszélhetünk, mintsem azonnali megállásról. Ha az út jól belátható, folyamatos és kiváló minőségű aszfalton haladunk, csak akkor gyorsítsunk fel, máskülönben inkább kerüljük a nagy sebességet, mert az úthibák, járda fel- és lehajtók, valamint a kocsibejárón hirtelen feltűnő gépkocsik komoly veszélyt rejthetnek magukban.
 • Kerüljük az autóutakat, inkább a kijelölt bicikli úton görizzünk, vagy ha az nincs, akkor a járdán, kellő odafigyeléssel a gyalogosokra. A görkorcsolyázás esetén a sí-szabály a mérvadó: aki hátulról jön, annak kell figyelnie.
 • A járdára való fellépés, illetve felhajtás nem szokott olyan nagy problémát okozni, ezzel szemben a lehajtás és a lendületből való lelépés már igen. A problémát az szokta jelenteni, hogy a lehajtó hirtelen meredek lesz, és ha nem vagyunk gyakorlottak a testsúly gyors előrehelyezésében, akkor kimegy a lábunk, ami egyrészt fáj, másrészt kellemetlen, főképp, ha a forgalom is miattunk kénytelen megállni.
 • A lelépés akkor jelent gondot, ha az úttest azon része, ahová lelépünk, nem egyenletes (göröngyös, hullámos), vagy éppen tőlünk előrefelé lejt. Míg az első esetben megakad a görink, addig a másodikban megint esélyes, hogy kiszalad alólunk.
 • További veszélyt jelentenek a kavicsos, repedéssel teli tűzdelt, valamint a felpúpozódott aszfaltos útszakaszok. Könnyen megakadnak a kerekek és ha nem állunk a helyzet magaslatán, akkor egy pillanat múlva már a görin sem …
 • Ha sokat görkorcsolyáztunk és a fáradtság első jeleit észleljük, ne akarjunk ilyen állapotban már újat, rizikósat gyakorolni.
 • Kerüljük a túlzott önbizalmat, ne akarjuk felvágni mások előtt olyan trükkel, amiben még nekünk sincs kellő rutinunk, mert túl nagy árat fizetünk érte, ha agyrázkódással kórházba kerülünk.
 • Ha kezdők vagyunk, és társaink csupa jóindulatból, a nagyobb sebesség és élvezet kedvéért minket tolni, húzni vagy éppen körbe forgatni készülnek, inkább beszéljük le őket róla, mert könnyebben elvesztjük az egyensúlyunkat, sokkal ügyetlenebbül esünk, mint akik már rutinosabbak.
 • Nem ajánlott fülhallgatóval közlekedni, mert miközben élvezzük a zenét, nem biztos, hogy meghallunk olyan ingereket, amelyek valamilyen veszélyre hívnák fel a figyelmünket.


Győződjünk meg az alábbiakról, mielőtt elindulnánk görkorcsolyázni: 

1.    Megfelelő-e a görkorcsolyánk mérete?
2.    A fűzője, csatja használható-e?
3.    Megfelelőek-e a kerekek és nincsenek-e kilazulva a keréktartó csavarok.

A görkorcsolya mérete akkor megfelelő, ha nem ütköznek fel a lábujjaink, a korcsolya orra és a lábujjaink között van kb. 1 cm (1-1,5 méret maximum). Ha ez jóval több, akkor bizony nagy ránk a cipő.

A fűző esetében csak az az apró kellemetlenség szokott előfordulni, hogy a pályán szakad el. A csatok pedig vagy használat közben szoktak megsérülni (célszerű utána ellenőrizni), vagy szállítás közben (érdemes becsatolni, mintha lábon lenne).
 
 
A görkorcsolya kerekei még szakértő használat mellett is egyenetlenül kopnak. A kerekek belső fele, valamint az utolsó kerék kopása fokozottabb. Ezért rendszeres karbantartásra szorul a sportszerünk. Ha úgy ítéljük meg, hogy a kerekek aszimmetriája már jelentős, akkor egy imbuszkulcs segítségével lazítsuk ki a keréktartó csavarokat, majd emeljük ki a kerekeket. Vigyázzunk, hogy a kerékpozíciót állító kis műanyag kütyük ne vesszenek el. A kerekek visszatétele előtt töröljük le a csapágyak oldalán megtapadt port és szöszt, majd a következő rend szerint helyezzük vissza őket: a kopott kerékoldalak legyenek a külső részen, valamint cseréljük át a kerekek sorrendjét: az elsőt a harmadikkal, a másodikat a negyedikkel. Természetesen ezt felül lehet bírálni egyéni belátás alapján; a fenti a tipikus szisztéma.
A kerékcsavarokat annyira húzzuk meg, hogy ne szoruljon meg a kerék. Érdemes görizés előtt ellenőrizni, hogy nincs-e kilazulva, mert ha letekeredik, akkor kieshet menet közben. Ha már megtörtént a baj, akkor sportszervízben kaphatók pótalkatrészek.
Itt kell, hogy megemlítsem a fékként szolgáló gumitörzs eltávolítását is. Akik már haladóbb szinten vannak, azokat bizonyára zavarja, hogy kanyarodáskor leér a fék. Az eltávolítás csak annyiban problémás, hogy az utolsó keréktartó csavarhoz kapcsolódik, ami e funkció miatt hosszabb, mint a többi. Tehát, ha leszedtük a féket és visszacsavartuk a csavart, akkor az lötyögni fog. Ezt elkerülendő érdemes beszerezni normál tartócsavarból egy pluszt (vannak görik, amikhez eleve adnak).
További nehézséget jelenthetnek a túl kicsire kopott kerekek, mert jobban csúsznak. Amikor már nagyon el vannak kopva, ki-kitöredeznek belőle a gumidarabok, szintén utálatos dolog. Sajnos ekkor már nagyon érett a helyzet egy komplett kerékszett cseréjére (persze, aki ügyes, tud szerezni egy kereket is, csakhogy ez inkább átmeneti megoldás, amivel időt nyerhetünk, mintsem hosszú távú).

Készítsünk útitervet!

 Ha rászántuk magukat, hogy rendszeresen görivel fogjuk elérni az úticélunkat (például a munkahelyünket), akkor készítsünk útitervet, vagyis tervezzük meg minél gondosabban az útvonalunkat, ügyelve az alábbiakra: terepviszonyok (kívánatos egyenletes és kavicsmentes sík aszfalt, viszonylag kis emelkedőkkel és lejtőkkel), légszennyezettség, zaj, forgalom.


Írta:
Kertész Ákos
Gör- és jégkorcsolya edző
Elérhetőség: 06/70-259-03-21

Maradj gördülékeny velünk…
 
Figyelmetekbe ajánljuk Ákos Budapesten meghirdetett júliusi görkorcsolya és gördülő sportok táborát elsősorban gyerekek részére, de a foglakozások után az esti órákban felnőttek is csatlakozhatnak.

     
     2008. 06. 05.


 • VI. AerobiCamp 2011. fotógaléria

 • Aerobik Maraton, 2011. fotógaléria

 • Fitness Company Tavaszi Kongresszusa 2011

 • NIVEA Fitness Tour, 2011. Budapest, 3. fotógaléria

 • NIVEA Fitness Tour, 2011. Budapest, 2. fotógaléria

 • NIVEA Fitness Tour, 2011. Budapest, 1. fotógaléria

 • Ötödik Coca-Cola Testébresztő 2011 fotó galéria

 • TESCO FittAréna 2010 fotó galéria II

 • TESCO FittAréna 2010 fotó galéria

 • Biopont Őszi Országjáró Fitnesz Turné - Oxygen Újpest

 • Avon Test és Lélek Nap 2010

 • Fitness Company Őszi Kongresszus 2010

 • Jógafesztivál 2010. szeptember 12.

 • V. AerobiCamp 2010 fotógaléria vasárnap

 • V. AerobiCamp 2010 fotógaléria szombat 3.

 • V. AerobiCamp 2010 fotógaléria szombat 2.

 • V. AerobiCamp 2010 fotógaléria szombat 1.

 • AerobiCamp 2010 fotó galéria péntek

 • Strike Zone Enrico Olivierivel - fotó galéria

 • VI. Nike MoveYa! Day 2010 fotó galéria III.

 • VI. Nike MoveYa! Day 2010 fotó galéria II.

 • VI. Nike MoveYa! Day 2010 fotó galéria
 • Nincs kép feltöltve
  Keleti Andrea táncművész és férje Kovács Zoltán edzése Tatarek Rezsővel - fotó galéria

 • TESCO FittAréna - 2009. galéria II.

 • TESCO FittAréna - 2009. galéria I.

 • IV.Aerobicamp - 2009. vasárnap fotó galéria

 • IV. Aerobicamp - 2009. szombat fotó galéria

 • IV. Aerobicamp - 2009. péntek fotó galéria

 • Adidas Yoga és Pilates Day 2009. V. 10.

 • IV. Tavaszi Aerobik, Pilates és Cycling Kongresszus

 • Coca Cola testébresztő aerobic nap 2009. galéria II.

 • Coca Cola testébresztő aerobic nap 2009. galéria I.

 • V. Nike Move Ya Day - 2009. galéria IV.

 • V. Nike Move Ya Day - 2009. galéria III.

 • V. Nike Move Ya Day - 2009. galéria II.

 • V. Nike Move Ya Day - 2009. galéria I.

 • Fittaréna - 2008. november 22. fotó galéria II.

 • Fittaréna - 2008. november 22. fotó galária I.

 • Kellogs - Optiwell Fitbalance Egészség és Wellness nap - Fotó Galéria - 2008. november 8. Bonus
 • Nincs kép feltöltve
  Kelloggs - Optiwell Fitbalance Egészség és Wellness nap - Fotó Galéria - 2008. november 8. (2. rész)

 • Kelloggs - Optiwell Fitbalance Egészség és Wellness nap - Fotó Galéria - 2008. november 8.

 • III. AEROBICAMP, 3. nap

 • III. AEROBICAMP, 2. nap, White Party

 • III. AEROBICAMP, 2. nap

 • III. AEROBICAMP, 1. nap

 • III. AEROBICAMP, 1. nap, Hollywood Superstar Party

 • Fitbalance Egészség és Életmód Nap 2008.

 • Testépítő és Klasszikus Testépítő Magyar Kupa 2008 - Fitness Modell, Fitness Forma

 • Testépítő és Klasszikus Testépítő Magyar Kupa 2008.

 • 2. Canderel Yoga & Wellness Day

 • III. Tavaszi Aerobik és Cycling Kongresszus

 • Coca-Cola Testébresztő Aerobik Maraton II. rész

 • 6. Coca-Cola Testébresztő Aerobik Maraton I. rész

 • IV.Move ya day 2007

 • Fitparádé 2007; Yaxeni Oriquen, Toney Freeman, Timea Majorova

 • Fitness Company Aerobic Kongresszus
 • Nincs kép feltöltve
  Nativa Fittnap 2007

  

 


fa hulahopp karika

Ajándékkosár házhozszállítás