Bagoly Sándor Zsigmond - Fitway
Kattintás a diavetítéshez!

Készíts személyre szabott edzéstervet a Digitális Edzővel!

Ez a másik cím,melyet nem hasznalunk

Személyre szabott edzéstervek készítése.

Már több mint 23.000 sportoló használja!
Több száz fotó az edzőtermi testépítő, alakformáló gyakorlatokról
Étkezési és táplálékkiegészítő terv izomtömeg-növeléshez vagy fogyáshoz
A legeredményesebb magyar testépítő, Kiss Jenő szakértelme alapján

Tovább...
Kattintás a diavetítéshez!

Új Edző Válaszol oldal inult!

Ez a másik cím,melyet nem hasznalunk

Posztold kérdéseidet a Facebookon

Edzés, izomtömeg megszerzése vagy szálkásítás, fogyókúra vagy diéta, egészséges életmód és sport? Most újra feltehetitek kérdéseiteket a FitWay szakértőjének! Tudj meg többet az Edző Válaszol oldalról vagy Posztold kérdéseidet!

Tovább...
Kattintás a diavetítéshez!

Vastagabb izmok, nagyobb erő, ha a kreatin edzés után jön?

Ez a másik cím,melyet nem hasznalunk

ha a kreatin edzés után jön?

A kreatin kiegészítőd időzítése talán éppen olyan fontos lehet, mint a fehérje turmixodé. Elképzelhető, hogy erő és izomnövekedés terén is jobb eredményt érhetsz el, ha a kreatinodat hasonlóan időzíted, mint a fehérjédet..

Tovább...
Kattintás a diavetítéshez!

Miért nem fogyok? Hatásos fogyókúra? FOGYÁS TIPPEK: be kell csapnod a tested!

Ez a másik cím,melyet nem hasznalunk

be kell csapnod a tested!

Miért nem fogyok? - ezt kérdezed magadtól, és már azt hiszed, nem létezik hatásos fogyókúra! Valódi fogyás tipp létezik: be kell csapnod a tested a sikerért!

Tovább...
Frontpage Slideshow (version 1.7.2) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Keress:
Edzőterem
  Kiss Jenő visszatér | Mell edzése

 

Szemináriumokat tart, 130 kilós testsúly mellett kockás a hasizma - Kiss Jenő intenzíven, de szerényen nyomul vissza az aktív testépítő életbe. Izgalmas összeállítású, négy önálló gyakorlatból és egy triszettből álló mell edzését mutathatjuk be ezúttal. Hoppá, lemaradt a gyakorlat fele! Gondolatok az excentrikus izommunka védelmében

 
Sokszor észre sem vesszük, hogy csak a gyakorlat felére figyelünk és végezzük szabályosan. Az izommunka leggyakrabban lecsalt része, az excentrikus feszülés rendkívül különleges tulajdonságokkal bír. Egészen más terhelést bír, egészen más sérülést okozhat...

Összes testépítés cikk listázása


Recept
 Tuti recept: avokádós csirkemell

 
 
Ha már unod a csirkét csirkével, itt az ideje egy kis újításnak. Elkészítése roppant egyszerű, mégis feldobja az étkezést, akár ebédről, akár vacsoráról van szó.

Összes recept listázása

Sztárfitnesz
 Bailar aerobik – két kreatív magyar fiataltól


 
A Bailar aerobikot Horváth Gréta és Mészáros Máté alkotta meg. Aki elmegy egy órára, kipróbálhatja egy latin-amerikai tánc aerobikos feldolgozását. A gyakorlás után pedig a táncosok sikerélményét élheti át, amikor is „előadja” a megtanult koreográfiát.

Ajánló: 

Összes SztárFitnesz cikk listázása

Programajánló
Jelenleg nincs kiemelt Programajánlatunk
  
Összes program listázása
Fogyókúra
 Ebből se lesz pálmaolaj reklám! Nagyobb és veszélyesebb zsírraktár, mint napraforgóolajnál...

 

Mindketten voltak már egekben és mélységekben is: pálmaolaj és napraforgó olaj egyaránt. Oké! Akkor etessük az embereket pálmaolajjal és napraforgó olajjal készített muffinokkal, aztán nézzük meg, mi lesz belőlük...

Összes fogyókúra cikk listázása
Hírek
Untitled Document
Az egészség mennyiben genetika, vagy életmód kérdése? Magyar ikerpár ikerkutatása segíthet a válaszban.Csendes kórházi szobában a beteg magára marad, és az ágyán ülve felteszi a kérdést:
- Miért pont velem történik mindez?
Vajon ő tehet róla, vagy egyszerűen minden előre kódolva volt a génekben? Bizonyára nem ritka egy efféle elmélkedés, és a kérdést feltenni nem csak lehet, de fontos is, hiszen az egyes esetekben egészen más jelentőséggel bírhat vagy bírt volna a prevenció, helyesen megválasztott életmód formájában, vagy éppen az időben elvégzett szűrővizsgálatok.
De vajon honnan tudjuk, hogy egy adott betegség kialakulásában mennyit nyom a latba az öröklődés, és mennyit az életmód? Sok tekintetben is érdekesnek mondható embereket, pontosabban emberpárokat kell segítségül hívnunk.

Ikrek - a kutató számára élő genetikai labor
A Semmelweis Egyetem két harmadéves orvostanhallgatója saját kutatás híján ikerterhességekről, -betegségekről beszél egy külföldi előadáson. Az esemény után meghívást kapnak Dr. Luczek István Amerikában élő magyar szülész-nőgyógyász orvostól a twinsburgi ikertalálkozóra, ahová már nem üres kézzel érkeznek. A folyamat idővel újraindítja a magyar ikerkutatásokat, és a sors jó humorérzékéhez tartozik az is, hogy mindez Tárnoki Ádámmal és Tárnoki Dáviddal történik , így a magyar ikerkutatások egy ikerpár kezdeményezésére élednek fel.
Felélednek, hiszen a 80-as években Dr. Métneki Júlia és Dr. Czeizel Endre nevéhez köthető vizsgálatok véget értek.

Egyházi Éva és Csilla

A zenét mindketten nagyon szeretik, ezen a téren ízlésük is nagyon hasonló, ha egyikük mutat egy új számot, a másiknak nagy valószínűséggel tetszeni fog. Úgy érzik, hogy egyes tulajdonságokban ellentétes pólust képviselnek, de éppen ezért jól kiegészítik egymást. Csilla kicsit komolyabbnak tartja magát, úgy érzi, hogy a mindennapi ügyek intézése is rá hárul, Éva ezzel szívesen vitatkozik. Ennek ellenére a jövőt is együtt tervezik: az ikerszépségverseny dobogósai barátságos hangulatú kávézó nyitásán gondolkodnak. 
 

Ikersztori
Csilla betegen otthon maradt, Éva iskolába ment. Napközben egy szerelő érkezett az elromlott redőny megjavítására. A szakember repertoárjából egy fogó hiányzott, ezért Csillától kért segítséget, de azért ő is kiment az autójához keresni egyet. Csilla ikertestvére ezalatt megérkezett az iskolából.
 
Éva egy idegen férfit látott belépni az ajtón, aki köszönés helyett megkérdezte tőle, hogy sikerült-e megtalálnia a fogót. Miféle fogót? - kérdezte Éva riadtan, majd félrevonult a konyhába a telefonjával és elpanaszolta édesanyjának, hogy egy meglehetősen furcsa férfi tartózkodik a házban. Ezalatt Csilla visszajött és átnyújtotta a szerencsétlen redőnyösnek a fogót. A helyzetet csak az mentette meg, hogy Éva újra a szobába lépett, így a redőnyös egyszerre láthatta az ikerpárt.
Az Egyházi ikrek a szeretetről is tudnak mesélni. Óvodájukban a "rossz" gyerekeket üres asztalhoz ültették, ahol nem rajzolhattak, nem játszhattak. Éva éppen "rossz" volt, meg is kapta a büntetést. Nem sokára Csilla kikéredzkedett a mosdóba, az ikerpár titokban ruhát cserélt, így Éva is elszabadulhatott kicsit, hogy játszhasson az udvaron.
 

De miért képviselnek különleges lehetőséget az ikerpárok egyes kutatási területeken?
"Az ikrek egy élő genetikai labornak minősülnek - fogalmaz Tárnoki Dávid -, vizsgálatukkal a teljes népességre vonhatunk le következtetéseket" Egy egypetéjű ikerpár ugyanabból a megtermékenyült petesejtből származik, így genetikai állományuk teljesen azonos. Ha közöttük bármilyen különbség található, például érelmeszesedés vagy éppen testösszetétel tekintetében, akkor az csak a környezeti tényezők miatt lehet.

"Ha tudjuk, hogy egy betegség örökletes, akkor az időben elvégzett szűrővizsgálatok szerepe felértékelődik, ha viszont a környezeti tényezők dominálnak és nincs örökletes tényező, akkor nem a szűrés lesz az elsődleges, hanem a prevenció szerepe válik fontosabbá" - magyarázza Tárnoki Dávid.

Hogyan fest egy ikerkutatás? 
Dr. Tárnoki Ádám és testvére alaposan megdolgoztatták a kutatásban résztvevő ikreket. Honvéd Kórház: vérvétel, szívultrahang, vénák tágulékonyságának mérése; Szemészeti Klinika egy-másfél órás vizsgálat, Radiológiai Klinika: érrugalmasság-mérés, légzésfunkció, testösszetétel, majd nyaki-, pajzsmirigy- illetve hasi ultrahang - az útvonal és a vizsgálatok száma hathatósan érzékelteti az igénybevételt. Ez mégsem tartotta vissza a jelentkezőket, végül 160 ikerpár gyűlt össze, persze az is segített, hogy a Tárnoki ikrek sokukat személyesen ismerték. Ebből is látható, mennyire hasznos, ha ikerkutatással egy ikerpár foglalkozik.

Váradiné László Marika és Hórné László Anna
 
Lánykorukban sokat lapozták Elisabeth Browingtől a Portugál szonetteket, felnőttként Baranyi Ferenc a közös kedvenc. Kulturális, irodalmi érdeklődésük nagyon hasonló, olvasni, beszélgetni mindketten nagyon szeretnek. Mindkettejük nagyra tartja Pitti Katalin operaénekesnőt, akivel egyébként egy iskolába jártak.
Összeegyeztethetetlen eltérés nagyítóval sem található közöttük. "Én csapnivalóan főzök, a testvérem kiválóan vezeti a háztartást." Marika ezért némiképp kilóg a sorból, hiszen a nagymamák és az édesanya is kiválóan főzött.

 

Ikersztori - a megérzések

Azt álmodtam, hogy a sógorom áll az ajtóban és ezt mondja: lányom van. Reggel elmondtam a férjemnek, de mivel már annyit aggódtam a gyermekét váró testvéremért, ingerülten reagált - meséli Marika.
Már korábban megígértük a testvéremnek, hogy aznap bemegyünk meglátogatni. Kiderült, hogy éjjel kezdődtek el a szülési fájdalmak, délben pedig császármetszéssel megszületett a kislánya, Fruzsina.
Az ikerpárnak egyébként nem ez az egyetlen különleges története, gyakran hívják egymást telefonon egy időben, aminek persze foglalt vonal az eredménye. Marika gyakran indul a telefon felé, mert az az érzése, hogy a testvére hívni fogja, s ebben nem is szokott tévedni.
Egy helyen dolgoztak, így szaporodtak az ikerlétből adódó különleges helyzetek is. Mikor új igazgató érkezett a céghez, a fő épület V. emeletén elsőként Marikát mutatták be: a cégnél dolgozik apukája, anyukája is, táncol, ami a szabadságolást is érinteni fogja. A II. emeleten bemutatták Annát: apukája, anyukája itt dolgozik, táncol is, és ezért el fog kéredzkedni időnként. A főnök váltig állította, hogy ők már találkoztak, s csak nagy nehézségek árán lehetett meggyőzni az ellenkezőjéről.

Ikerlét

"Nem szabad az ikrekből testvéreket csinálni!"
Az ikreknek nem öcsikéjük vagy bátyjuk van, hanem testvérük - világosítja fel a kívülállókat Anna. "Az én anyukám, mikor kicsik voltunk azt mondta, hogy van egy barátnőd, egy szövetségesed, akiben mindig megbízhatsz. Ez így igaz. Felét sem értettük akkor annak, amit mondott. Mikor az én ikerfiaim mentek óvodába, én is azt mondhattam nekik, hogy vigyázzanak egymásra, segítsenek egymásnak. Éppen ezért nem fogadom el az ikerneveléssel kapcsolatban azt az irányzatot, hogy az egyéniséget, a különbözőségeket kellene erősíteni és különválasztani őket. Az egyik nagyon jól kiegészítheti, támogathatja a másikat, ha kicsi koruktól nem a különbözőségeket hangsúlyozzuk. Nem szabad az ikrekből testvéreket csinálni!" - mondja Marika.


Az eredmények
A magas kardiovaszkuláris kockázatú betegek beazonosításának Szent Grálja?
A fenti kérdés címrészlete annak a szerkesztői kommentnek, mely az Európai Hipertónia Társaság kiadványában megjelent ikerkutatás cikkhez fűződik. A cikk a Tárnoki ikrek érrugalmassággal kapcsolatos munkáját foglalja össze. "Nagyon nehéz elfogadtatni egy cikket egy ilyen nagy lapban - mondja Dr. Tárnoki Ádám -, ennek ellenére az újság elején, két főszerkesztői kommenttel jelent meg az anyag". A kommentek a főszerkesztők pozitív véleményét tükrözik, és a vizsgálat fontosságát hangsúlyozzák.

Érrugalmasság
40-60% örökletesség

Az utóbbi években az érrugalmasság vizsgálata egyre gyakoribb. Az Arteriográf, egy magyar készülék, non-invazív módon, azaz fájdalom nélkül meg tudja állapítani az erek rugalmasságát, vagyis az úgynevezett artériás életkort. Így megtudhatjuk, hogy egy személy érrendszerének életkora megfelel-e az egyén életkorának, fiatalabb-e, avagy öregebb.
A Tárnoki ikrek kutatásának eredményei alapján közel fele arányban örökletesség és fele arányban életmódunk határozza meg artériás életkorunkat. A kóros érrugalmasság egyben előfutára lehet a plakk kialakulásának is, tehát a kettő között kapcsolat van. "Így azt mondhatnánk összefoglalóan, hogy a kezdeti folyamatban nagyobb az életmód szerepe" - figyelmeztet Dr. Tárnoki Ádám. "Húsz-harminc évesen már elkezdődhet a zsírlerakódás, ezek a zsírlerakódások felhalmozódnak az érfalon, és ez vezetne végül a plakkokhoz." Az érrugalmasság vizsgálata fontos tehát abból a szempontból is, hogy míg egy hagyományos ultrahang vizsgálat alapján azt a diagnózist kaphatjuk, hogy minden rendben, nincs plakk, a nyaki ütőér vastagsága megfelelő, addig az érrugalmasság vizsgálat eredménye már lehet kedvezőtlen.
Az általános javaslat szerint, ha az édesapánál 55 éves kora előtt volt szívinfarktus, agyvérzés vagy érelmeszesedés megnyilvánulása, illetve női felmenőnél 60 éves kor előtt, akkor az utódoknak időben el kell menniük szűrővizsgálatokra. Az érrugalmasság vizsgálattal érdemes kezdeni, elvégzése már egészen korán ajánlott.

Ferenczi Örs és Huba
 
Az életfelfogásuk, életvitelük nagyon hasonló. "Szüleink mindkettőnket kitartó, szorgalmas emberekké, egymást szerető testvérekké neveltek" - mondja Örs. Mindketten meglehetősen felturbózott életerővel rendelkeznek, óvodában "duracel nyuszik" összevont becenéven emlegették őket. Gyermekkoruk óta sportolnak, többek között birkózás, foci, 7 év kajak álltak a listán, ma félmaratonokat futnak.
Huba építészmérnöknek tanul, Örs orvosira jár, radiológusi pályára készül. Örs kiskora óta nem tud, nem szeret rajzolni, Huba viszont egy csepp vértől is rosszul van - a kettejük közti eltérések itt majdnemhogy kimerülnek. Az érdeklődés filmekben, könyvekben is egyezik, még a hölgyekkel kapcsolatban is. Ugyanolyan értékeket tartanak fontosnak párkeresés során - a nagy Ő megtalálásában mégsem akadt konfliktus, mindkettejük megtalálta a párját... külön-külön.

 

Ikersztori

Elsőre azt mondják, nincs extra sztorijuk, úgy gondolják, hogy nekik ehhez még élni kell. Majd rögtön kiderül: gyermekként közös lekódolt nyelvük volt, melyet a szülők és az óvónénik sem értettek. Mára megtanulták azt is, hogy egymás szerepébe éljék magukat - ez főként akkor jött jól, mikor a közös baráti társaságot alkotó évfolyamtársak összekeverték őket. A másik helyett egy kis udvariassági beszélgetésbe bonyolódni nem okoz gondot egyiküknek sem.

Ikerlét

Ikerpár nélkül a lét magányos
Véleményük szerint a lét ikerpár nélkül magányos lenne. Huba, ha körbenéz, azt látja, hogy hiába van az embereknek öccsük, bátyjuk, mégis magányosság tükröződik az arcukról. Egy ikerpár biztos pont az életben, a hozzá fűzött kapcsolatunk akár szorosabb a szülőkkel vagy barátnővel kialakított kapcsolatnál.


Plakkok
70% örökletesség
Megnyugtató, hogy az érrugalmassággal kapcsolatban az életmód is sokat nyom a latba, viszont a plakkok esetében már nem ilyen rózsás a helyzet. "Az ikerkutatásunk eredményei szerint, ha egy családban előfordultak plakkok, akkor 70% az esélye annak, hogy megjelenik az utódokban is" - tudhattuk meg a Tárnoki ikrektől. Megfordítva a képletet azt mondhatjuk: sajnos az egyén életmódjával ebben az esetben mindössze 30% eséllyel tud hatékony eredményt elérni.

Zsírmáj

az örökletességnek nincs jelentős szerepe
A felmérés szerint kétpetéjű ikrek között hasonló gyakorisággal fordul elő nem alkoholos zsírmáj mindkét félnél, mint egypetéjű ikreknél, utóbbiak esetében jellemzőbb, hogy a zsírmáj a pár egyik tagjánál megfigyelhető, másiknál viszont nem. Az életmód, a prevenció tehát a zsírmáj esetében felértékelődik, a szűrés viszont nem játszik olyan nagy szerepet.
"Ha valakinél tehát kialakul a zsírmáj, akkor nem mondhatjuk azt, hogy nem tehet róla, a szüleitől örökölte, hanem az életmódváltás fontosságára hívjuk fel a figyelmet." - fogalmaz Dr. Tárnoki Ádám az orvosi nézőpont érzékeltetésére. Fontos azt is tudni, hogy a zsírmáj egyben előfutár is, hiszen a sorrend: normál máj, zsírmáj, zsugormáj, s ebből májrák is kialakulhat. Az életmód szerepét tehát komolyan kell venni.

Testösszetétel
70-80% örökletesség
Sokak számára meglepő lehet, hogy a testösszetétel 70-80%-ban örökletes, pedig korábbi kutatások is hasonló eredményeket mutattak. "Egyszerre vizsgáltuk a testsúlyt, testösszetételt, tehát testzsírszázalékot, a zsigeri zsír arányát, a testtömegindexet" - sorolta Dr. Tárnoki Ádám. Az eredmények alapján ezek 70-80%-ban örökletesek, így kisebb arányban szabályozhatók életmóddal. "Persze az epigenetikai hatásról itt sem szabad megfeledkezni" - Dr. Tárnoki Dávid hozzáfűzése azonban reményt keltő.

Epigenetika - Dr. Falus András professzor
Valószínűleg a legrosszabb, amit a kórházi ágyán ülő betegünk elmélkedésével levezethet, hogy kár is erőlködnie, ha a génjeiben meg van határozva az örökletesség. A felszabadító mintha Epigenetika néven jelenne meg a tudományban: egy terület, mely lehetőséggé egyszerűsíti (vagy inkább bonyolítja) a genetikai forgatókönyvet. Az epigenetikáról Dr. Falus András professzort kérdeztük.
 
"...minden kovalens változás a DNS-en, hisztonokon, mely nem érinti a nukleotid sorrendet, tehát az örökítő anyag kódját. Ezek a változások reverzibilisek, megfordíthatók" - ezekkel a mondatokkal dob be minket az első Immungenomikai Világkongresszus rendezője, Falus András az epigenetika mélységeibe. Mindez az életmódváltás jelentőségét tükrözi, hiszen többek között a táplálkozás, a mozgás, a sport, a lelki tényezők, a stresszkezelés valóban hatnak a DNS-re, az örökítő anyagra. A génexpresszió, azaz a génkifejeződés megváltozik, s a kovalens változások visszafelé is mehetnek. 

Hogy az epigenetikai változások örökölhetők-e, erre a kérdésre Falus András azt mondja: még ma is nehéz megválaszolni a kérdést. Mindenesetre úgy tűnik, bizonyos szerzett tulajdonságok átörökíthetők. Ha ez így van, az egyén társadalmi felelőssége új szempontból is elgondolkodtató.


Szabadulás az örökletességből

"Nem egyes gének öröklése a fontos, hanem génhálózatoké. Egy-egy folyamatot 15-20 gén egyfajta mikrohálózata hoz létre. Rengeteg örökletes faktor létezik, azonban nem minden faktor manifesztálódik. A hajlam a legjobb szó az örökletességre" - fogalmaz a professzor. Ha valakiben megvan a hajlam, az nem biztosan jelenti azt, hogy a hajlam tárgya meg is nyilvánul. A megnyilvánuláshoz valamilyen környezeti hatás kell. Lehet ez a dohányzás, a kóros elhízás, hiperstressz vagy egy fertőzés. A fertőzésen látható legjobban, hogy nem öröklődik, kívülről ér minket, ennek ellenére lehetséges, hogy manifesztál egy genetikai hajlamot.

Epigenetika és életmód

De ne higgyük, hogy minden környezeti hatás epigenetikai következményekkel jár! Számos megfigyelés alapján azonban tudjuk, melyek azok az életmódhatások, melyek segíthetnek elkerülni akár egy genetikailag lehetőségként hordozott betegséget is. Falus András ezeket a következőkben foglalta össze:

Étkezés

Tanácsos kerülnünk a zsírsavak, a vörös húsok túlzott fogyasztását. A zöldségekben és gyümölcsökben gazdag táplálkozás ajánlott. A napi ritmus is fontos, megfigyelések szerint a daganatos betegek felgyógyulását az étrend átalakítása jelentősen segítheti.

Mozgás

Napi 20-30 perc enyhe intenzitású mozgással ellensúlyozhatjuk a főként ülő foglalkozásból fakadó mozgáshiányt.

Stresszkezelés

Tanácsos olyan technikák tanulása, melyek segítségével az embert óhatatlanul érő feszültségek feldolgozása jobban megy. A hangulati tényezők, a nevetés, a jókedv, s minden olyan tényező hatása jelentős, ami oldani tudja azt a gyomorgörcsöt, mely az emberben feszültség során tapasztalható.
 


Társas kapcsolatok

Nagy jelentőséggel bír, ha valakivel meg tudjuk osztani problémáinkat. "A Katolikus Egyház a gyónásban megalkotta ennek valamiféle megoldását" - fogalmaz Falus András professzor. "Le tudjuk tenni a terheket, de ehhez kell egy másik ember is. A magányos ember hátrányos helyzetben van ilyen szempontból."

Fény

Skandináv országokban, ahol hosszú a tél, kevés a fény, az emberek nagy erejű világítótestek előtt ülnek tíz-tizenöt percig, és a megfigyelések szerint javul például számos endokrin paraméter.
 
Nem szabad megfeledkeznünk olyan pszichogenetikai dologról sem, mint például a zene! A zenével elért ellazulás jó hatással van, akár a mértékkel fogyasztott vörösbor. Fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás is.

Mimézis

"Testösszetétel - persze, hogy örökletes, a kisgyermek pufi, akár az apja, de ne felejtsük, hogy a kisgyermek megfigyelője apja életmódjának" - figyelmeztet Falus András. "Mintákat veszünk, ezt memetikának nevezzük. A mémek is öröklődnek, a szokások, tradíciók, mítoszok. Minden ember úgy ül le az asztalhoz enni, ahogy annak idején a szüleitől látta."


Markusovszky Lajos-díj
Új koncepció a metabolikus szindróma kialakulásáról
A Magyar Diabétesz Társaság korábbi elnöke 2007-ben kérte a Tárnoki ikrek segítségét egy metabolikus szindrómával kapcsolatos ikervizsgálat elvégzésére. A metabolikus szindrómának négy komponense van: magas vérnyomás, magas vérzsírszint, hajlam a cukorbetegségre, valamint az elhízás. A négy tulajdonság együttese többszörösére emeli a stroke, az infarktus kockázatát. A nemzetközi koncepció az volt, hogy a négy tulajdonság egységesen alakul ki, az egyik magával viszi a másikat. Az ikerkutatási eredmények azonban azt mutatták, hogy míg a testösszetétel 70% feletti arányban örökletes, a magas vérnyomás és bizonyos gyulladásos laborparaméterek 50-70%-ban, addig a magas vérzsírszint 50% alatti örökletességgel bír. Az eredményekkel magyarázni lehetett, hogy a metabolikus szindróma összetevőinek egységes kialakulási koncepciója nem helytálló, hiszen a tényezőkben eltér a környezeti hatás szerepe, a vérzsíroknál akár 80% feletti az életmódhatás.
A Dr. Jermendy György által vezetett kutatócsoportot, melyben Dr. Métneki Júlia is dolgozott, Markusovszky Lajos-díjjal tüntették ki.

Nem lehet akárhogy számolni
Littvay Levente, Magyarország egyetlen ikerstatisztikusa
A statisztikai feldolgozás sokat változott a korábbi ikerkutatásoknál használtakhoz képest. Ki gondolná, de az ikerstatisztika külön szakmai területet képvisel. De hogyan tesz szert egy magyar kutatócsoport saját ikerstatisztikusra? Kis szerencsével és sok jóindulattal együtt! Littvay Levente a Közép-Európai Egyetem Politikatudományi tanszékének statisztikusa sok időt töltött az USA-ban, ott tanult, ott szerette meg az ikervizsgálatokat, akkor még társadalmi vonatkozásukban. Itthon csatlakozott az ikerkutatásokhoz, jelenleg ő az egyetlen kompetens a témában. A számításokat egyébként szabadidejében végzi.

A magyar ikerkutatás jövője
A hazai vizsgálatnak számos fel nem dolgozott területe van, ezért az összesítés a jövőé. Például nem kerültek még elemzésre, csak begyűjtésre az ikerpárok étkezési szokásait tartalmazó kérdőívek. Ennek ellenére további új felmérések és új eszközök bevonása is várható, ilyen lesz például az "elektronikus orr" használata. Az eddigi jelentkezők nagy része egészséges volt, ezért a betegségekben szenvedő ikrek vizsgálata is külön fejezet lesz az ikerkutatásban. Izgalmas eredményeket hozhat továbbá a grafológiai vizsgálat is, melyben az írásminta örökletességét figyelik a kutatók.

Dr. Tárnoki Ádám és Dávid
 
"Guglizzunk rá" a Tárnoki ikrekre és az első sorokban megtaláljuk szakmai önéletrajzukat! Az eredmény meglepő, mintha ezek is, mármint az önéletrajzok egypetéjű ikrek lennének - eltérést nagyítóval is alig találunk. Számítógépes szakzsargonnál maradva olyan, minta copy-paste lenne valamelyik önéletrajz.


 fotó: D. Kiss Balázs, Semmelweis Médiasarok

Óvodában külön csoportba akarták osztani őket, de a sírás ellehetetlenítette az ilyen irányú kísérleteket. Újabb buktató szinte csak az énektagozatos általános iskolánál jött: Dávidot fel akarták venni, Ádámot énektehetsége alapján már nem annyira, de a gimnázium, az egyetem, a rezidensképzés ikerszemszögből nézve már simán ment.

Kettejük között jó munkamegosztás alakult ki, és azért be kell vallani, időnként némi küzdelembe került, hogy ehhez a közös munkahely is megteremtődjék. Az egyik ösztöndíj technikai nehézséget okozott, hiszen nemzetközi szinten 20-30 jelentkezőt várt a program, egy intézményből azonban csak egyet. A megoldás: egy ikerpárnak az efféle ösztöndíjakat egymást követő években egyenként kell megnyerni, így az eltolódás maximum egy év.

A magánéletben is azonos beállítottságról számolnak be, ám Dávid inkább a műszaki dolgokban van otthon, Ádám viszont az elméleti vonatkozásban. Persze a kérdés még talán mindig nyitott: biztosan a magánéletről beszéltek a Tárnoki ikrek? Bizonyára ebből kevés jut mindkettejüknek. Az együtt töltött idő alatt veszekedések csak igen ritkán adódnak, és azok is hamar elsimíthatók.


"Nálunk rendkívüli jelentősége van annak, hogy egymást noszogatjuk, a párhuzamos teljesítményelérés ennek köszönhető" - fogalmaz Ádám. Misztikus történeteik nincsenek, csak idevágó elméletük: mivel a média harap a témára, ezért az ikrekkel kapcsolatban kórosan túlsúlyba kerül ez a vonatkozás. Azért megjegyzik, hogy ettől függetlenül több tudományos kutatás is foglalkozik a témával.
 


Te is "iker vagy"?
Egy kutatás szerint minden nyolcadik embernek volt ikertestvére
 
Dr. Tárnoki Ádám és Dávid egy különös történetet osztott meg velünk. A történet főszereplője egy plasztikai sebész, aki éveken keresztül ikreket fotózott. A művészi értékű képekből jelentős kollekció gyűjt össze, ezekről előadást is tartott. Gyűjteményében különös részt jelentettek azok a képek, melyek tükörképi ikerpárokról készültek. Ők mindössze 15%-át teszik ki az ikreknek, esetükben a petesejt a 10-13. nap körül válik szét, s az így születő ikerpár egyik tagja a közös tulajdonságokból az egyik oldalit örökli, a másik a másik oldalit. Ha az egyik jobb kezes, a másik bal kézzel ügyesebb. Többek között az anyajegyek megjelenése is tükörképi lehet, de akár a tumoroké is.
A fényképész a negyvenes éveiben elbeszélgetett édesanyjával arról, vajon miért érdekelhetik őt ennyire az ikrek. Az édesanya feltárva a múltat elárulta, hogy a fia eltűnő ikerszindróma részese: volt ikertestvére, de méhen belül felszívódott. Egyes kutatások szerint minden nyolcadik ember járhat hasonló cipőben.


Ikerpárok!
Az utóbbi években került a figyelem középpontjába, hogy egyes betegségekben szenvedő embereknek jellegzetes szájszaguk van. Az elektronikus orr során a szaglás ellenállás-változását vizsgáljuk annak érdekében, hogy megállapítsuk, örökölhető-e ez a kilégzett szájszag-mintázat. A Semmelweis Egyetem Tüdőklinikáján végzendő fenti mérésre, illetve a jövendőbeli további ikervizsgálatokra is várjuk 18 év feletti, egy- és kétpetéjű ikerpárok jelentkezését a www.ikerkutatas.club.hu honlapon.
2012. 11. 19.
Ikerportrék: URBAN photo
Stéphane Laurenta & Gianfranco Parati (2012). Heritability of arterial stiffness and central blood pressure: theHolyGrail for detecting patients at high cardiovascular risk? Journal of Hypertension, 30. http://journals.lww.com/jhypertension/Citation/2012/08000/Heritability_of_arterial_stiffness_and_central.3.aspx


 • VI. AerobiCamp 2011. fotógaléria

 • Aerobik Maraton, 2011. fotógaléria

 • Fitness Company Tavaszi Kongresszusa 2011

 • NIVEA Fitness Tour, 2011. Budapest, 3. fotógaléria

 • NIVEA Fitness Tour, 2011. Budapest, 2. fotógaléria

 • NIVEA Fitness Tour, 2011. Budapest, 1. fotógaléria

 • Ötödik Coca-Cola Testébresztő 2011 fotó galéria

 • TESCO FittAréna 2010 fotó galéria II

 • TESCO FittAréna 2010 fotó galéria

 • Biopont Őszi Országjáró Fitnesz Turné - Oxygen Újpest

 • Avon Test és Lélek Nap 2010

 • Fitness Company Őszi Kongresszus 2010

 • Jógafesztivál 2010. szeptember 12.

 • V. AerobiCamp 2010 fotógaléria vasárnap

 • V. AerobiCamp 2010 fotógaléria szombat 3.

 • V. AerobiCamp 2010 fotógaléria szombat 2.

 • V. AerobiCamp 2010 fotógaléria szombat 1.

 • AerobiCamp 2010 fotó galéria péntek

 • Strike Zone Enrico Olivierivel - fotó galéria

 • VI. Nike MoveYa! Day 2010 fotó galéria III.

 • VI. Nike MoveYa! Day 2010 fotó galéria II.

 • VI. Nike MoveYa! Day 2010 fotó galéria
 • Nincs kép feltöltve
  Keleti Andrea táncművész és férje Kovács Zoltán edzése Tatarek Rezsővel - fotó galéria

 • TESCO FittAréna - 2009. galéria II.

 • TESCO FittAréna - 2009. galéria I.

 • IV.Aerobicamp - 2009. vasárnap fotó galéria

 • IV. Aerobicamp - 2009. szombat fotó galéria

 • IV. Aerobicamp - 2009. péntek fotó galéria

 • Adidas Yoga és Pilates Day 2009. V. 10.

 • IV. Tavaszi Aerobik, Pilates és Cycling Kongresszus

 • Coca Cola testébresztő aerobic nap 2009. galéria II.

 • Coca Cola testébresztő aerobic nap 2009. galéria I.

 • V. Nike Move Ya Day - 2009. galéria IV.

 • V. Nike Move Ya Day - 2009. galéria III.

 • V. Nike Move Ya Day - 2009. galéria II.

 • V. Nike Move Ya Day - 2009. galéria I.

 • Fittaréna - 2008. november 22. fotó galéria II.

 • Fittaréna - 2008. november 22. fotó galária I.

 • Kellogs - Optiwell Fitbalance Egészség és Wellness nap - Fotó Galéria - 2008. november 8. Bonus
 • Nincs kép feltöltve
  Kelloggs - Optiwell Fitbalance Egészség és Wellness nap - Fotó Galéria - 2008. november 8. (2. rész)

 • Kelloggs - Optiwell Fitbalance Egészség és Wellness nap - Fotó Galéria - 2008. november 8.

 • III. AEROBICAMP, 3. nap

 • III. AEROBICAMP, 2. nap, White Party

 • III. AEROBICAMP, 2. nap

 • III. AEROBICAMP, 1. nap

 • III. AEROBICAMP, 1. nap, Hollywood Superstar Party

 • Fitbalance Egészség és Életmód Nap 2008.

 • Testépítő és Klasszikus Testépítő Magyar Kupa 2008 - Fitness Modell, Fitness Forma

 • Testépítő és Klasszikus Testépítő Magyar Kupa 2008.

 • 2. Canderel Yoga & Wellness Day

 • III. Tavaszi Aerobik és Cycling Kongresszus

 • Coca-Cola Testébresztő Aerobik Maraton II. rész

 • 6. Coca-Cola Testébresztő Aerobik Maraton I. rész

 • IV.Move ya day 2007

 • Fitparádé 2007; Yaxeni Oriquen, Toney Freeman, Timea Majorova

 • Fitness Company Aerobic Kongresszus
 • Nincs kép feltöltve
  Nativa Fittnap 2007

  

 


fa hulahopp karika

Ajándékkosár házhozszállítás